Tips til bedre internetsikkerhed, når du bruger offentligt wi-fi
Forfatter:

Tips til bedre internetsikkerhed, når du bruger offentligt wi-fi

Hvad skal du bruge?


Software:
DVD to iPad Converter

Understøttet styresystem:
Windows XP, Windows Vista, Windows 7 og Windows 8

Krav til hardware:
800MHz Intel eller AMD CPU eller bedre; 512MB RAM eller bedre

Download 
Det er fantastisk, at vi efterhånden kan være online, hvorend vi befinder os. Om vi sidder på en café, er ude og handle eller benytter offentlig transport, så er der efterhånden gratis wi-fi alle vegne. Dog er det vigtigt at huske på hvor skrøbelig vores data bliver, når vi logger ind på offentligt internet. Derfor giver vi dig her et par tips til, hvordan du kan sikre dig selv og din data, når du benytter offentlig wi-fi.

Smiley face

Vælg dit internet med omhu

Det kan være fristende bare at logge på, når vi er ude og gerne vil logge på wifi. Men det er vigtigt at tjekke, hvilken forbindelse du kobler dig på. Sidder du på en café eller et andet sted med gratis wifi, så tjek med personalet om det er det rigtige net, du er ved at logge på. Hvis nogen ønsker adgang til din data, er det let at sætte en ”fælde” op, som ligner stedets wi-fi, så dobbelttjek altid, inden du logger på.

Brug en VPN

Det er slet ikke så svært at sætte et gratis VPN op, og det er en af de bedste måder, du kan sikre din data på. En VPN krypterer din data mellem din enhed og VPN-serveren, hvilket gør det sværere at få adgang til din data. Dette er især vigtigt, når du bruger offentlige wifi forbindelser.

Hold øje med dine opdateringer

Hold altid dine enheder med internetadgang opdaterede med de nyeste versioner. Du skal dog kun opdatere på netværk, du har tillid til. Det kan ske, at du logger på offentligt wi-fi og en app beder dig om at opdatere. I så fald skal du træde varsomt. I stedet for at opdatere kan du nemlig risikere, at der bliver installeret malware på din enhed.

Brug to-faktor-sikkerhed

Hvis du vil holde cyberkriminelle ude af dine data, er det ikke altid nok at have et kodeord. Istedet kan du installere en to-trins-bekræftelse. Med to-faktor-sikkerhed vil en kode ikke være nok. Hvis du fx bruger dit dankort på nettet, er det vigtigt, at dette er sat op med to-faktor-sikkerhed. Dette gælder både ved køb og online spil. Du vil også skulle bekræfte dit log-in via en sms til din telefon. Her vil du modtage en kode, som du skal indtaste for, at købet kan gå igennem.

Brug https

Normale hjemmesider forbinder dig via https, men ikke alle. Dette gør din enhed mere visuel overfor eventuelle cyberkriminelle. Dette betyder ikke altid så meget, hvis du for eksempel besøger din faste nyhedsbaserede netavis eller laver harmløse søgninger på Google, men hvis du istedet logger ind på din mail eller burger andre personlige log-ins kan en hjemmeside uden https, gøre det dig skrøbelig overfor angreb på din enhed. Uden http er du altså med til at udsætte dig for fare, da dine koder lettere bliver opsnappet. Husk derfor altid at bruge https, når du logger ind på sider, der kræver din kode eller hvor du har private informationer.

Sluk for wi-fi-funktonen, når du ikke bruger den

Hvis du vil minimere det tidsrum, hvor andre potentielt set får adgang til dine data, så slå din wi-fi-funktion fra, når du ikke bruger den. Det er et simpelt, nemt og smart trick. På din Mac skal du bare højre-klikke på wifi-ikonet i menuen i toppen af skærmen og vælge ”slå wifi fra”. Bruger du Windows kan du gå til Kontrol Panel > Netværks- og delingscenter > ovre i menuen til venstre, vælger du Rediger indstillinger for netværkskort > Højreklik på den hvor der står "WiFi" eller "Trådløs" og vælg "Deaktiver".
Download